PENGENALAN
Masakan
melayu merupakan sejenis masakan yang berasal dari Malaysia, Indonesia,
Singapura dan Brunei Darussalam. Masakan ini telah diamalkan oleh masyarakat
melayu sejak berkurun lagi dan merupakan antara makanan tradisi bagi setiap
kaum melayu di asia tenggara ini. Mengikut sejarah masakan melayu, makanan
tradisional ini telah berkembang dari Malaysia sehingga Brunei Darussalam
kerana negara-negara ini dahulunya merupakan gugusan kepulauan melayu atau
lebih dikenali sebagai Nusantara. Apa yang istimewa, setiap wilayah atau negara
di asia tenggara ini mempunyai makanan tradisional yang tersendiri dan menjadi
makanan tradisional bagi setiap negara tersebut.
Untuk
masyarakat melayu di Malaysia, ciri utama masakan melayu tradisional ialah
penggunaan bahan rempah ratus yang banyak, selain itu, salah satu bahan yang
kerap digunakan dalam setiap masakan ialah santan. Bagi masyarakat melayu,
penggunaan santan dianggap mampu menaikkan selera dan rasa masakan kerana
santan mempunyai rasa berlemak dan dan menjadikan masakan lebih pekat.
Antaranya, dalam masakan gulai. Santan boleh didapati melalui kaedah perahan
atau mengkukur buah kelapa.
Selain
itu, dalam makanan tradisional melayu, masakan-masakan melayu juga banyak
menggunakan buah-buahan tempatan dan sayuran. Ini menjadikan masakan itu lebih
pelbagai dari segi bahan dan rasanya. Buah-buahan yang digunakan memberikan
persepsi dan tarikan yang tersendiri kepada setiap makanan tersebut. Dalam
masyarakat melayu, penggunaan buah atau sayuran adalah lazim dan menjadi
keutamaan di sesetengah negeri di Malaysia. Selain itu juga, buah-buahan atau
sayuran lebih murah dan mudah untuk didapati dan ini telah mewujudkan pelbagai
jenis makanan tradisional melayu yang berasaskan buah-buahan.
MAKANAN TRADISIONAL MELAYU BERASASKAN
BUAH-BUAHAN.
A)
Jenis-jenis
Kerabu
- Kerabu
jantung pisang berasal dari negeri-negeri di pantai timur. Hal ini adalah
disebabkan orang terdahulu memanfaatkan setiap sumber yang ada untuk dijadikan
sebagai sesuatu yang boleh dimakan. Kesemuanya disesuaikan mengikut citarasa
masyarakat setempat. Pisang memiliki hubungan kekerabatan dengan keluarga
anggrek. Pisang merupakan buah yang relatif murah serta lazat dan dan kaya
dengan pelbagai nutrisi. Buah ini diperkatakan berasal dari kawasan asia
tenggara. Oleh itu, masyarakat terdahulu telah mengolah dengan menggunakan
jantung pisang sebagai bahan utama dan wujud lah kerabu jantung pisang yang
digabungkan bersama buah kelapa.
Bahan-bahan/ingredients: peralatan
yang digunapakai:
• Jantung
Pisang -
kuali atau periuk
• Ikan
Kembung -
sudip
• Kelapa
Goreng -
pisau
• Santan -
dapur gas
• Bawang
Merah -
bekas untuk mengisi bahan
• Lada Hitam - tempat pemotong
• Garam dan Gula
b. KERABU TERUNG
-
kerabu terung juga merupakan satu makanan yang agak terkenal di negeri-negeri
pantai timur. Kerabu terung mempunyai persamaan dengan jenis-jenis kerabu yang
lain kerana kelapa digunakan sebagai medium utama tetapi disesuaikan dengan
penggunaan buah terung. Masyarakat dahulu menggunakan buah terung kerana
nutrisinya yang baik iaitu kandungan serat yang tinggi yang mampu membantu menutrisikan
otak dan menghindar kanser. Makanan yang bersumberkan buah terung ini mampu
membantu menurunkan kadar kolesterol dalam darah. Kerana itulah masyarakat
melayu dahulu menggunakan buah terung dan mengadaptasikan buah ini kepada
kerabu supaya ianya kelihatan lebih sedap untuk dimakan.
Bahan-bahan/ingredients: peralatan yang
digunapakai:
·
Buah
Terung -
kuali atau periuk
·
ikan
kembung -
sudip
·
kelapa
goring -
pisau
·
santan - dapur gas
·
bawang
merah -
bekas untuk mengisi bahan
·
lada
hitam - tempat pemotong
·
garam
·
gula
c. KERABU DURIAN BELANDA
-
Kerabu durian belanda juga berasal dari negeri pantai timur. Sememangnya kerabu
ini diwarisi oleh orang-orang dahulu untuk di tradisikan di Malaysia daripada
negara Thailand. Disebalik penggunaan buah durian belanda untuk dijadikan
kerabu, ianya mempunyai banyak khasiat untuk kegunaan terutama dalam perubatan
tradisional dan moden. Kajian telah
mendapati bahawa penggunaan durian belanda ini
mampu digunakan sebagai antikanser, antibakteria, antitumor, dan
penyakit saraf. Oleh kerana itu, masyarakat melayu dahulu lebih cenderung
menjadikan perkara ini sebagai sesuatu yang boleh mendatangkan manfaat kepada
diri, maka mereka membuat kerabu berasaskan buah durian belanda untuk dijadikan
sebagai salah satu makanan tradisional melayu.
Bahan-bahan/ingredients: peralatan yang
digunapakai:
·
Buah
durian belanda
- kuali
atau periuk
·
ikan
kembung -
sudip
·
kelapa
goring - pisau
·
santan
- dapur
gas
·
bawang
merah -
bekas
·
lada
hitam
- tempat pemotong
·
garam
·
gula
d. KERABU MANGGA
Pengenalan Kerabu Mangga
-
Makanan kerabu mangga amat terkenal di pantai timur terutama di negeri
kelantan. Makanan ini tergolong di dalam jenis kerabu kerana ianya tetap
menggabungkan penggunaan kelapa, Cuma medium utamanya ialah buah mangga yang
dihiris-hiris kecil. Masyarakat dahulu banyak menggunakan buah-buahan tempatan
seperti mangga kerana mudah didapati. Makanan ini kebiasannya dimakan dengan
nasi putih kosong sahaja. Tetapi ianya mengikut budaya dan cara makan sesuatu
tempat tersebut. Kerabu mangga ini boleh dipelbagaikan tambahan bahannya
seperti tambahan cili besar, lobak merah dan bawang besar untuk menjadikannya
lebih menarik dan nampak sedap.
Bahan-bahan/ingredients: peralatan
yang digunapakai:
·
buah
mangga
- kuali
atau periuk
·
cili
padi
- sudip
·
ikan
kembung
- pisau
·
bawang
besar -
dapur gas
·
bawang
merah
- bekas
·
gula
- tempat pemotong
·
garam
B) Jenis-jenis Gulai
i
a. GULAI KAMBING BUAH ARA
- Gulai
kambing buah ara memang tidak asing lagi bagi masyarakat melayu sejak dari
dahulu hinggalah sekarang terutamanya sewaktu majlis keramaian seperti kenduri
kahwin atau kenduri kesyukuran. Oleh kerana makanan ini merupakan salah satu
makanan tradisi di pantai timur, ianya merupakan jenis makanan yang wajib ada
dan tidak terasing lagi. Mengikut sejarah, buah ara ini berasal dari kawasan
tropika di kawasan beriklim sederhana kerana di Malaysia beriklim khatulistiwa,
ini menjadikan buah ini banyak dan mudah untuk didapati oleh masyarakat
tempatan. Campuran buah ini ke dalam setiap gulai yang dimasak akan
membangkitkan aroma dan rasa gulai tersebut.
Bahan-bahan/ingredients: peralatan
yang digunapakai:
·
Daging
kambing
- periuk
atau kawah
·
Buah
ara
- senduk
·
Serbuk
kari daging
- pisau
·
Bawang putih - dapur gas
·
Bawang
merah
- bekas
·
Halia
- pisau pemotong
·
Lengkuas dan Serai -
tempat pemotong
·
Budu
- sudu
·
Garam
dan Gula
·
Aji
nomoto
·
Asam
jawa
b. GULAI KAWAH PUTIK KELAPA
-
Gulai ini berasal dari pantai timur iaitu negeri Kelantan. Makanan ini telah
disesuaikan dengan makanan negara Thailand disebabkan Kelantan merupakan negeri
jiran dan berdekatan dengan Thailand, masyarakat dahulu telah menjadikan gulai
ini sebagai makanan tradisional kerana tidak banyak perbezaan yang ada
berbanding gulai asal dari Malaysia. Sememangnya masyarakat dahulu bijak dalam
menggunakan sumber yang ada untuk dihasilkan sebagai makanan. Namun kini
makanan tersebut agak susah untuk didapati kerana golongan sekarang tidak lagi
meneruskan masakan tradisi ini, hanya segelintir sahaja yang masih meneruskan
resepi ini.
Bahan-bahan/ingredients: peralatan
yang digunapakai:
·
Daging
lembu
- kawah
·
Putik
kelapa
- senduk
·
Serbuk
kari daging -
dapur gas
·
Bawang
putih
- pisau pemotong
·
Bawang
merah - tempat
pemotong
·
Halia
- sudu
·
Lengkuas
·
Serai
·
Budu
·
Garam
·
Gula
·
Aji
nomoto
·
Asam
jawa
c. GULAI LEMAK NANGKA
- Hidangan ini antara masakkan yang terkenal
ketika menjamu selera ketika tengahari. Gulai ini sememangnya menjadi kesukaan
semua lapisan masyarakat. Masyarakat dahulu menggunakan nangka sebagai bahan
utama kerana nangka adalah buah berdaging serat yang memiliki rasa dan baunya
yang tersendiri. Buah nangka memiliki pelbagai khasiat dan kelebihan, antaranya
ianya merupakan makanan yang kaya dengan sumber vitamin A, kalsium, kallum,
vitamin C dan zat besi, ternyata masyarakat dahulu sangat mengetahui kebaikkan
yang terdapat di dalam nya. Oleh itu, masyarakat dahulu menjadikan nangka
sebagai salah satu jenis makanan tradisi dan ianya kekal sehingga ke hari ini.
Bukan sahaja di negeri pantai timur, tetapi di negeri-negeri lain juga.
Bahan-bahan/ingredients: peralatan yang
digunapakai:
·
Buah
nangka -
periuk
·
Santan
- pisau
·
Lada
kering
- dapur gas
·
Bawang
merah
- sudu
·
Kunyit
- bekas mengisi bahan
·
Lengkuas - senduk
·
Asam
keping
·
Garam
·
Gula
d. GULAI
CILI API BETIK
- Gulai cilia pi betik sebenarnya adalah
salah satu jenis masakkan tradisional orang melayu, tetapi masakkan ini kurang
diamalkan oleh masyarakat hari ini. Masyarakat melayu dahulu sering mencuba dan
menggunakan setiap jenis makanan yang ada untuk melahirkan satu jenis makanan
yang baharu. Buah betik yang masak kaya dengan vitamin C, ianya juga mampu
merawat hemeoroid atau buasir ataupun sembelit. Selain itu, buah ini juga mampu
melancarkan proses penghadaman dan mengelakkan dari masalah sembelit. Orang melayu
dahulu sering mencari sesuatu makanan yang mempunyai kebaikkan sekaligus kepada
badan. Ianya juga dijadikan sebagai makanan tradisi pada hakikatnya kerana
dengan keunikan rasa berbanding masakkan tradisional yang lain.
Bahan-bahan/ingredients: peralatan
yang digunapakai:
·
Buah betik
- periuk
·
Bawang merah -
dapur gas
·
Santan
- pisau
·
Cili api -
sudu
·
Kunyit
- tempat pemotong
·
Asam keeping
- bekas mengisi bahan
·
Gula - senduk
·
Garam
e. GULAI LEMAK PUTIH TERUNG
- Makanan tradisional ini sememangnya
diketahui ramai sangat menarik minat selera makan sesiapa pun. Gulai lemak
putih terung ini agak terkenal di negeri Kelantan kerana masyarakat disini
gemar kepada makanan yang bercirikan gulai atau kerabu. Kuah gulai ini
keseluruhannya berwarna putih kerana santan merupakan salah satu bahan yang
penting untuk melengkapkan rasa berlemak kuah tersebut. Seperti kerabu, buah
terung juga digunakan oleh masyarakat melayu untuk membuat gulai lemak. Khasiat
terung yang tinggi menjadikannya lebih digunakan oleh masyarakat melayu dalam
menghasilkan masakkan berstatuskan makanan tradisional melayu.
Bahan-bahan/ingredients: peralatan
yang digunapakai:
·
Terung
- periuk
·
Cili hijau
- pisau
·
Ikan bilis
- sudu
·
Bawang merah
- tempat pemotong
·
Santan
- dapur gas
·
Garam - senduk
·
Gula
C) Lain-lain Jenis
a. JERING
REBUS
- Jering rebus juga diantara makanan
tradisional melayu di sebelah pantai timur, jering rebus ini kebiasaanya
dimakan secara sampingan atau penambah selera ketika menjamah nasi. Namun
makanan tradisional seperti ini tidak diminati oleh golongan muda masa kini.
Jering atau jengkol adalah buah yang berasal dari Malaysia, Indonesia dan
kawasan asean. Jering ini mempunyai bau yang kuat iaitu bau yang kurang menyenangkan
bagi sesetengah golongan masyarakat disamping memiliki rasa yang sangat pahit.
Kebiasaannya ianya dimakan bersama sos atau kelapa parut bergula seperti di
dalam gambar diatas.
Bahan-bahan/ingredients: peralatan
yang digunapakai:
·
Buah jering
- periuk
·
Kulit jering
- sudu
·
Kelapa muda
- dapur gas
·
Gula
- senduk
·
Garam -
penapis air
- periuk
b. TERESEK JANTUNG PISANG
- Teresek sememangnya
terkenal di negeri-negeri pantai timur. Bagi mencorakan teresek ini, ianya
bergantung kepada kesesuaian dan cita rasa mengikut masyarakat setempat.
Teresek ini boleh dipelbagaikan seperti teresek jantung pisang, teresek kaki
ayam sebagainya. Bagi teresek jantung pisang, ianya merupakan makanan
tradisional melayu sejak dahulu lagi. Penggunaan jantung pisang merupakan salah
satu resepi masyarakat dahulu seperti makanan kerabu jantung pisang. Bahan
seperti jantung pisang merupakan bahan utama dalam pembuatan teresek ini,
jantung pisang yang dimasak mengandungi khasiat dan fiber yang tinggi. Makanan
berasaskan buah jantung pisang ini masih banyak diamalkan oleh masyarakat hari
ini disebabkan keistimewaan dan rasanya yang memikat.
Bahan-bahan/ingredients: peralatan
yang digunapakai:
·
Jantung
pisang
- dapur gas
·
Bawang
putih
- pisau
·
Bawang
merah - senduk
·
Daun
Serai
- tempat pemotong
·
Serbuk
kari ayam -
sudu
·
Lengkuas
dan cili boh -bekas
kosong
·
Kerisek
- periuk atau kuali
·
Kelapa
parut goreng
·
Gula
Melaka
·
Lada
besar
·
Budu
dan santan
c. ACAR PISANG ABU
- Acar ini merupakan makanan
tradisi di pantai timur. Ianya juga
merupakan makanan tradisional turun temurun yang dibawa oleh masyarakat melayu
dahulu. Acar ini sebenarnya tidak jauh beza dengan acar timun, oleh itu,
makanan ini sememangnya menjadi antara makanan wajib ketika majlis keramaian atau kenduri. Acar
ini menggunakan buah pisang yang banyak manfaatnya seperti yang kita ketahui.
Ianya juga sesuai untuk segelintir golongan yang mengamalkan diet harian keranan
penggunaan buah pisang ini membantu mengekalkan diet. Masyarakat melayu dahulu
mewarisi makanan ini sejak kian lamanya. Selain pisang putik, pelbagai lagi jenis
pisang boleh digunakan untuk membuat arca ini.
Bahan-bahan/ingredients: peralatan yang
digunapakai:
· - Buah pisang putik - dapur gas
· - Bawah putih -
pisau
· - Bawang merah - tempat
pemotong
· - Halia - sudu
· - Lada kering - senduk
· - Garam -
kuali
· - Gulai
d. PAJERI NENAS
- Pajeri nenas merupakan
salah satu makanan kegemaran masyarakat melayu dari dulu hingga kini. Bukan
hanya di negeri pantai timur, pajeri ini cukup terkenal di setiap negeri kerana
rasanya yang cukup memukau. Penggunaan buah nanas sebagai medium utama yang
membuatkan pajeri ini sangat sedap. Makanan ini merupakan makanan warisan
melayu kerana hinnga ke hari ini masih ramai yang membuat pajeri ini tidak kira
ketika di rumah, kedai makan ataupun ketika kenduri, masih ada golongan
masyarakat yang menghidangkannya. Berbanding dengan makanan tradisional lain,
pajeri ini ditumis terlebih dahulu sebelum bahan-bahan utamanya dimasukkan.
Selain itu, ianya turut membekalkan khasiat dan kebaikan kerana buah nenas
turut memiliki sumber vitamin yang bagus.
Bahan-bahan/ingredients: Bahan Tumis
·
Buah
nenas
- kulit kayu manis
·
Lobak
merah
- bunga cengkih
·
Gula - bunga pelaga
·
Cili
merah atau hijau
- bunga lawang
·
Air
- bawang besar
·
Minyak
- bawang putih
·
Garam
dan serbuk perasa - halia
peralatan
yang digunapakai:
- dapur gas
- sudu
- pisau
- tempat pemotong
- kuali
- sudip
- bekas mengisi bahan
KESIMPULAN
Kesimpulannya, dalam makanan
tradisional melayu berasaskan buah boleh diletakkan didalam tiga ketagori
seperti jenis-jenis kerabu, jenis-jenis gulai dan pelbagai untuk acar, teresek
dan sebagainya. Ternyata masyarakat melayu banyak menjadikan sumber buah-buahan
sebagai salah satu makanan tradisional untuk masyarakat melayu seperti
penggunaan buah nenas, terung, mangga dan sebagainya. Sumber buah-buahan
tempatan ini diolah dan di proses oleh masyarakat melayu itu sendiri sejak kian
lamanya kerana seperti yang kita tahu, masyarakat dahulu banyak mencuba
pelbagai makanan dari setiaap sumber yang ada. Antaranya makanan yang
berasaskan buah-buahan dan sehinggalah kebanyakkan jenis dari makanan tersebut
merupakan makanan warisan dan turun temurun bagi kebanyakkan masyarakat di
negara ini. Sebahagian makanan tradisional ini sudah menjadi kewajiban bagi
sesetengah perkara dan ianya sudah menjadi budaya untuk sesetengah masyarakat
itu.