Posted by On 07:01 with No comments

B)   Jenis-jenis Gulai
i
    a.    GULAI KAMBING BUAH ARA


Pengenalan Gulai Kambing Buah Ara

- Gulai kambing buah ara memang tidak asing lagi bagi masyarakat melayu sejak dari dahulu hinggalah sekarang terutamanya sewaktu majlis keramaian seperti kenduri kahwin atau kenduri kesyukuran. Oleh kerana makanan ini merupakan salah satu makanan tradisi di pantai timur, ianya merupakan jenis makanan yang wajib ada dan tidak terasing lagi. Mengikut sejarah, buah ara ini berasal dari kawasan tropika di kawasan beriklim sederhana kerana di Malaysia beriklim khatulistiwa, ini menjadikan buah ini banyak dan mudah untuk didapati oleh masyarakat tempatan. Campuran buah ini ke dalam setiap gulai yang dimasak akan membangkitkan aroma dan rasa gulai tersebut.

Bahan-bahan/ingredients:                                 peralatan yang digunapakai:
·         Daging kambing                                                    - periuk atau kawah
·         Buah ara                                                               - senduk
·         Serbuk kari daging                                                - pisau
·         Bawang putih                                                        - dapur gas
·         Bawang merah                                                      - bekas
·         Halia                                                                      - pisau pemotong
·         Lengkuas dan Serai                                              - tempat pemotong
·         Budu                                                                      - sudu
·         Garam dan Gula
·         Aji nomoto
·         Asam jawa


b.  GULAI KAWAH PUTIK KELAPA

Pengenalan Gulai Kawah Putik Kelapa

- Gulai ini berasal dari pantai timur iaitu negeri Kelantan. Makanan ini telah disesuaikan dengan makanan negara Thailand disebabkan Kelantan merupakan negeri jiran dan berdekatan dengan Thailand, masyarakat dahulu telah menjadikan gulai ini sebagai makanan tradisional kerana tidak banyak perbezaan yang ada berbanding gulai asal dari Malaysia. Sememangnya masyarakat dahulu bijak dalam menggunakan sumber yang ada untuk dihasilkan sebagai makanan. Namun kini makanan tersebut agak susah untuk didapati kerana golongan sekarang tidak lagi meneruskan masakan tradisi ini, hanya segelintir sahaja yang masih meneruskan resepi ini.

Bahan-bahan/ingredients:                              peralatan yang digunapakai:    
·         Daging lembu                                                      - kawah
·         Putik kelapa                                                        - senduk
·         Serbuk kari daging                                              - dapur gas
·         Bawang putih                                                      - pisau pemotong
·         Bawang merah                                                    - tempat pemotong
·         Halia                                                                    - sudu
·         Lengkuas
·         Serai
·         Budu
·         Garam
·         Gula
·         Aji nomoto
·         Asam jawa


c.  GULAI LEMAK NANGKA


Pengenalan Gulai Lemak Nangka

- Hidangan ini antara masakkan yang terkenal ketika menjamu selera ketika tengahari. Gulai ini sememangnya menjadi kesukaan semua lapisan masyarakat. Masyarakat dahulu menggunakan nangka sebagai bahan utama kerana nangka adalah buah berdaging serat yang memiliki rasa dan baunya yang tersendiri. Buah nangka memiliki pelbagai khasiat dan kelebihan, antaranya ianya merupakan makanan yang kaya dengan sumber vitamin A, kalsium, kallum, vitamin C dan zat besi, ternyata masyarakat dahulu sangat mengetahui kebaikkan yang terdapat di dalam nya. Oleh itu, masyarakat dahulu menjadikan nangka sebagai salah satu jenis makanan tradisi dan ianya kekal sehingga ke hari ini. Bukan sahaja di negeri pantai timur, tetapi di negeri-negeri lain juga.


   Bahan-bahan/ingredients:                   peralatan yang digunapakai:

·         Buah nangka                                              - periuk
·         Santan                                                        - pisau
·         Lada kering                                                - dapur gas
·         Bawang merah                                           - sudu
·         Kunyit                                                         - bekas mengisi bahan
·         Lengkuas                                                   - senduk
·         Asam keping
·         Garam
·         Gula


d.  GULAI CILI API BETIK


Pengenalan Gulai Cili Api Betik

- Gulai cilia pi betik sebenarnya adalah salah satu jenis masakkan tradisional orang melayu, tetapi masakkan ini kurang diamalkan oleh masyarakat hari ini. Masyarakat melayu dahulu sering mencuba dan menggunakan setiap jenis makanan yang ada untuk melahirkan satu jenis makanan yang baharu. Buah betik yang masak kaya dengan vitamin C, ianya juga mampu merawat hemeoroid atau buasir ataupun sembelit. Selain itu, buah ini juga mampu melancarkan proses penghadaman dan mengelakkan dari masalah sembelit. Orang melayu dahulu sering mencari sesuatu makanan yang mempunyai kebaikkan sekaligus kepada badan. Ianya juga dijadikan sebagai makanan tradisi pada hakikatnya kerana dengan keunikan rasa berbanding masakkan tradisional yang lain.

   Bahan-bahan/ingredients:                      peralatan yang digunapakai:
·         Buah betik                                                     - periuk
·         Bawang merah                                              - dapur gas
·         Santan                                                          - pisau
·         Cili api                                                           - sudu
·         Kunyit                                                            - tempat pemotong
·         Asam keeping                                               - bekas mengisi bahan
·         Gula                                                              - senduk
·         Garam


e.  GULAI LEMAK PUTIH TERUNG

Pengenalan Gulai Lemak Putih Terung
- Makanan tradisional ini sememangnya diketahui ramai sangat menarik minat selera makan sesiapa pun. Gulai lemak putih terung ini agak terkenal di negeri Kelantan kerana masyarakat disini gemar kepada makanan yang bercirikan gulai atau kerabu. Kuah gulai ini keseluruhannya berwarna putih kerana santan merupakan salah satu bahan yang penting untuk melengkapkan rasa berlemak kuah tersebut. Seperti kerabu, buah terung juga digunakan oleh masyarakat melayu untuk membuat gulai lemak. Khasiat terung yang tinggi menjadikannya lebih digunakan oleh masyarakat melayu dalam menghasilkan masakkan berstatuskan makanan tradisional melayu.


   Bahan-bahan/ingredients:                       peralatan yang digunapakai:
·         Terung                                                            - periuk
·         Cili hijau                                                          - pisau
·         Ikan bilis                                                          - sudu
·         Bawang merah                                                - tempat pemotong
·         Santan                                                            - dapur gas
·         Garam                                                             - senduk
·         Gula


vf.












GULAI TEMPOYAK IKAN PATIN
Pengenalan
Tempoyak dibuat dari isi buah durian. Isi durian ini diasingkan daripada bijinya dan ditambah dengan sedikit garam dan disimpan selama tiga hingga lima hari di dalam suhu bilik untuk proses penapaian. Tempoyak biasanya tidak di makan begitu sahaja tetapi selalunya di buat sambal atau dimasukkan ke dalam masakan seperti gulai tempoyak ikan patin atau pais ikan tempoyak. Tempoyak sangat popular di negeri Pahang dan Perak, malah di bandar Temerloh, Pahang sendiri gulai ikan patin masak tempoyak sangat popular.
Kandungan makanan                  Peralatan yang diguna pakai
·         Ikan patin                              - Pisau
·         Cili padi                                 - Kuali
·         Kunyit hidup                         - Sudip
·         Tempoyak / buah durian    - Dapur Gas
·         Bunga kantan                      - Bekas Mengisi Bahan
·         Daun kesum                         - Alas Pemotong
·         Asam keeping         
·         Garam

g.






SUKUN MASAK LEMAK
                                                  Pengenalan
Buah sukun banyak memiliki khasiat bagi kesehatan tubuh. Sukun merupakan jenis tumbuhan yang hidup di wilayah Pasifik Selatan. Setiap satu musim buah sukun bisa menghasilkan kurang lebih hingga 200 buah pada satu pohon setiap tahunnya. Buah sukun biasanya berwarna hijau sebelum matang. Apabila buah sukun matang biasanya warna kulit nampak kekuningan, buah sukun juga tidak memiliki biji. Selain itu saat matang buah sukun mempunyai tekstur yang lembut serta memiliki aroma yang khas, warna daging nya pun krem kekuningan.

Kandungan makanan                           Peralatan yang digunapakai
·         Buah sukun                                    - Pisau
·         Santan                                               - Kuali
·         Bawang merah                                 - Sudip
·         Lada hitam                                       - Dapur Gas
·         Ikan kembung                                  - Alas Pemotong
·         Garam                                                - Bekas Kosong
·         Gula


Masukkan email untuk mendapatkan update artikel Fiz Software.

Next
« Prev Post
Previous
Next Post »