Posted by On 07:04 with No comments

C)   Lain-lain Jenis

a.  JERING REBUS

Pengenalan Jering Rebus

- Jering rebus juga diantara makanan tradisional melayu di sebelah pantai timur, jering rebus ini kebiasaanya dimakan secara sampingan atau penambah selera ketika menjamah nasi. Namun makanan tradisional seperti ini tidak diminati oleh golongan muda masa kini. Jering atau jengkol adalah buah yang berasal dari Malaysia, Indonesia dan kawasan asean. Jering ini mempunyai bau yang kuat iaitu bau yang kurang menyenangkan bagi sesetengah golongan masyarakat disamping memiliki rasa yang sangat pahit. Kebiasaannya ianya dimakan bersama sos atau kelapa parut bergula seperti di dalam gambar diatas.

   Bahan-bahan/ingredients:                              peralatan yang digunapakai:
·         Buah jering                                                            - periuk
·         Kulit jering                                                             - sudu
·         Kelapa muda                                                         - dapur gas
·         Gula                                                                      - senduk
·         Garam                                                                   - penapis air
                                                                              - periuk

b.  TERESEK JANTUNG PISANG

Pengenalan Teresek Jantung Pisang
- Teresek sememangnya terkenal di negeri-negeri pantai timur. Bagi mencorakan teresek ini, ianya bergantung kepada kesesuaian dan cita rasa mengikut masyarakat setempat. Teresek ini boleh dipelbagaikan seperti teresek jantung pisang, teresek kaki ayam sebagainya. Bagi teresek jantung pisang, ianya merupakan makanan tradisional melayu sejak dahulu lagi. Penggunaan jantung pisang merupakan salah satu resepi masyarakat dahulu seperti makanan kerabu jantung pisang. Bahan seperti jantung pisang merupakan bahan utama dalam pembuatan teresek ini, jantung pisang yang dimasak mengandungi khasiat dan fiber yang tinggi. Makanan berasaskan buah jantung pisang ini masih banyak diamalkan oleh masyarakat hari ini disebabkan keistimewaan dan rasanya yang memikat.

  Bahan-bahan/ingredients:                         peralatan yang digunapakai:
·         Jantung pisang                                                - dapur gas
·         Bawang putih                                                   - pisau
·         Bawang merah                                                - senduk
·         Daun Serai                                                      - tempat pemotong
·         Serbuk kari ayam                                            - sudu
·         Lengkuas dan cili boh                                      -bekas kosong
·         Kerisek                                                             - periuk atau kuali
·         Kelapa parut goreng
·         Gula Melaka
·         Lada besar
·         Budu dan santan



c.  ACAR PISANG ABU


Pengenalan Acar Pisang Abu

- Acar ini merupakan makanan tradisi di pantai timur.  Ianya juga merupakan makanan tradisional turun temurun yang dibawa oleh masyarakat melayu dahulu. Acar ini sebenarnya tidak jauh beza dengan acar timun, oleh itu, makanan ini sememangnya menjadi antara makanan wajib  ketika majlis keramaian atau kenduri. Acar ini menggunakan buah pisang yang banyak manfaatnya seperti yang kita ketahui. Ianya juga sesuai untuk segelintir golongan yang mengamalkan diet harian keranan penggunaan buah pisang ini membantu mengekalkan diet. Masyarakat melayu dahulu mewarisi makanan ini sejak kian lamanya. Selain pisang putik, pelbagai lagi jenis pisang boleh digunakan untuk membuat arca ini.

  Bahan-bahan/ingredients:                                        peralatan yang digunapakai:
·          -    Buah pisang putik                                                            - dapur gas
·          -    Bawah putih                                                                     - pisau
·          -    Bawang merah                                                                 - tempat pemotong
·          -     Halia                                                                                - sudu
·          -     Lada kering                                                                     - senduk
·          -    Garam                                                                              - kuali
·          -    Gulai     
                                                     

d.  PAJERI NENAS

Pengenalan Pajeri Nenas
- Pajeri nenas merupakan salah satu makanan kegemaran masyarakat melayu dari dulu hingga kini. Bukan hanya di negeri pantai timur, pajeri ini cukup terkenal di setiap negeri kerana rasanya yang cukup memukau. Penggunaan buah nanas sebagai medium utama yang membuatkan pajeri ini sangat sedap. Makanan ini merupakan makanan warisan melayu kerana hinnga ke hari ini masih ramai yang membuat pajeri ini tidak kira ketika di rumah, kedai makan ataupun ketika kenduri, masih ada golongan masyarakat yang menghidangkannya. Berbanding dengan makanan tradisional lain, pajeri ini ditumis terlebih dahulu sebelum bahan-bahan utamanya dimasukkan. Selain itu, ianya turut membekalkan khasiat dan kebaikan kerana buah nenas turut memiliki sumber vitamin yang bagus.

  Bahan-bahan/ingredients:                                 Bahan Tumis
·         Buah nenas                                                             - kulit kayu manis
·         Lobak merah                                                           - bunga cengkih
·         Gula                                                                         - bunga pelaga
·         Cili merah atau hijau                                                - bunga lawang
·         Air                                                                            - bawang besar
·         Minyak                                                                     - bawang putih
·         Garam dan serbuk perasa                                       - halia



peralatan yang digunapakai:

- dapur gas
- sudu
- pisau
- tempat pemotong
- kuali
- sudip
- bekas mengisi bahan

Masukkan email untuk mendapatkan update artikel Fiz Software.

Next
« Prev Post
Previous
Next Post »